0
0

ارتباط پیری زودرس با مواد غذایی فوق فرآوری شده

103 بازدید
ارتباط پیری زودرس با مواد غذایی فوق فرآوری شده | وبلاگ سپنتا زیست آپادانا

مطالعه ای وجود ارتباط بین مصرف مواد غذایی فوق فرآوری شده را با کوتاه شدن تلومرهای بدن نشان داد. تلومرها ساختارهایی هستند که در انتهای کروموزوم های ما قرار دارند. اگرچه خودشان حاوی اطلاعات ژنتیکی نیستند، اما همانند نوک بند کفش که از بندها محافظت می کند، با جلوگیری از فرسودگی انتهای کروموزوم ها، از یکپارچگی آن ها محافظت می کنند.
به مرور زمان با همانندسازی کروموزوم ها ، تلومرها کوتاه تر و کم اثرتر می شوند. دانشمندان این ساختارها را نشانگر سن بیولوژیکی فرد در سطح سلولی می دانند.
پژوهش جدید نشان می دهد که مصرف مواد غذایی فوق فرآوری شده با کوتاه شدن سریع تلومرها و پیری سلول در ارتباط است.
پژوهشگران دانشگاه ناوارا در پامپلونا، شهری در اسپانیا، یافته های خود را در کنگره ی اروپایی و بین المللی چاقی (ECOICO) در ماه سپتامبر سال ۲۰۲۰ ارائه دادند.
این یافته ها در “The Americal Journal of Clinical Nutrition” نیز منتشر شده است.
لوسیا آلونسو پدرِرو که پژوهشگری در مقطع دکتری در این دانشگاه است، نویسنده ی ارشد این پژوهش می باشد.

ارتباط پیری زودرس با مواد غذایی فوق فرآوری شده | وبلاگ سپنتا زیست آپادانا

افزایش مصرف مواد غذایی فوق فرآوری شده

مصرف مواد غذایی فوق فرآوری شده یا UPFs، در سراسر دنیا در حال افزایش است. مواد غذایی فوق فرآوری شده محصولات غذایی صنعتی هستند که حاوی اجزاء تشکیل دهنده ی مواد غذایی طبیعی (پروتئین های جداشده، انواع قند، چربی و روغن) می باشند.
با وجود اینکه اجزاء مواد غذایی فوق فرآوری شده اکثراً از منابع طبیعی استخراج شده است اما در نهایت این محصولات، در مقایسه با یک غذای کامل، حاوی هیچ یا مقدار بسیار کمی از مواد مغذی هستند.
شرکت های تولیدکننده ی مواد غذایی فوق فرآوری شده، اغلب برای طعم خوب، طعم دهنده ها و مواد امولسیون کننده و برای دستیابی به ظاهر دلخواه، رنگ ها و دیگر مواد افزودنی تزئینی را به محصولات خود اضافه می کنند. مواد غذایی فوق فرآوری شده ارزش غذایی کمی دارند و اغلب نامتعادل هستند.
در واقع این محصولات به خاطر مواد ارزان قیمت، فرایندهای تولید مقرون به صرفه و ماندگاری بلندمدت در فروشگاه ها، برای تولیدکنندگان سود بسیاری دارند.
البته پژوهش قبل به صورت قطعی ثابت نکرد که بین مواد غذایی فوق فرآوری شده و طول تلومر ارتباط وجود دارد. با این حال محققان به ارتباط بین طول تلومر با الکل، نوشیدنی های شیرین شده، گوشت های فرآوری شده و غذاهایی که میزان بالایی قند و چربی اشباع شده دارند، اشاره کردند.
پژوهش دیگری ارتباط مواد غذایی فوق فرآوری شده را با عارضه هایی جدی همانند چاقی، فشار خون بالا، افسردگی، سندرم متابولیک، برخی سرطان ها و دیابت نوع ۲ نشان می دهد. با این وجود، به نظر می رسد این عارضه ها به سن نیز مربوط می شود و نمی توان آن ها را فقط به مصرف مواد غذایی فوق فرآوری شده نسبت داد.

ارتباط مواد غذایی فوق فرآوری شده با طول تلومر

سیستم نووا (NOVA) مواد غذایی را بر اساس میزان فرآوری شدن در طی تولید و نه بر اساس ارزش غذایی طبقه بندی می کند. هدف آلونسو پدررو و همکارانش، بررسی اثرات مصرف مواد غذایی فوق فرآوری شده در بزرگسالان با استفاده از نووا به عنوان وسیله ای برای طبقه بندی مواد غذایی است که مصرف می کردند.
پژوهشگران آنالیزهای خود را با داده های پروژه ی SUN که دانشگاه ناوارا با همکاری دیگر دانشگاه های اسپانیا انجام می دهد، آغاز کردند. این مطالعه ی در حال انجام، در سال ۲۰۰۰ شروع به جذب داوطلب کرد و شامل شرکت کنندگان بالای ۲۰ سال شد. این افراد ملزم بودند که هر دو سال یک بار، پرسشنامه ها را پر کنند و برگردانند.
در سال ۲۰۰۸، تمام شرکت کنندگان بالای ۵۵ سال در پروژه ی SUN، در مطالعه ای ژنتیکی شرکت کردند که پایه و اساس تحقیقات جدید می باشد. در کل ۸۸۶ نفر (۶۴۵ مرد و ۲۴۱ زن) نمونه ی آب دهان خود را برای آنالیز فراهم نمودند و مواد غذایی مصرفی روزانه ی خود را گزارش کردند. میانگین سن این افراد ۶۷.۷ سال بود.
تیم تحقیقاتی شرکت کنندگان را بر اساس تعداد وعده های مواد غذایی فوق فرآوری شده که در روز مصرف می کردند، به ۴ گروه مساوی (چهارک)، تقسیم بندی نمودند:
مصرف کم: کمتر از ۲ وعده
مصرف کم-متوسط: ۲-۲.۵ وعده
مصرف متوسط-زیاد: ۲.۵-۳ وعده
مصرف زیاد: بیش از ۳ وعده
آلونسو پدررو و همکارانش بین طول تلومر و مصرف مواد غذایی فوق فرآوری شده ارتباط آشکاری پیدا کردند.
احتمال کوتاه شدن تلومرها با تعداد وعده های مواد غذایی فوق فرآوری شده به صورت چشمگیری افزایش یافت که این افزایش از گروه “مصرف کم-متوسط” شروع شد. احتمال مشاهده ی تلومر کوتاه شده در این گروه ۲۹ درصد بیشتر و در گروه “مصرف متوسط-زیاد” ۴۰ درصد بیشتر بود. ۸۹ درصد بیشتر احتمال داشت افرادی که در گروه “مصرف زیاد” قرار داشتند، تلومر کوتاه شده داشته باشند.
نویسندگان مطالعه نوشته اند:
“ما در این مطالعه ی مقطعی بر روی افراد مسن اسپانیایی، رابطه ای قوی را بین مصرف مواد غذایی فوق فرآوری شده و طول تلومر نشان دادیم. برای تأیید مشاهدات، تحقیقات بیشتری طی مطالعات بزرگ تر و طولانی تری با خط پایه و اندازه گیری های مکرر از طول تلومر ضروری است.
محققان بر روی افرادی که روزانه بیش از ۳ وعده ماده ی غذایی فوق فرآوری شده مصرف می کردند نیز مشاهداتی کلی انجام دادند. در این چارک، بیشتر احتمال داشت که افراد:
به دیابت مبتلا باشند، در خانواده سابقه ی بیماری قلبی-عروقی داشته باشند و در زیر پوستشان دارای چربی خون غیرطبیعی باشند.
بین وعده های غذایی، میان وعده ی ناسالم مصرف کنند.
پروتئین، فیبر، کربوهیدرات، میوه، سبزیجات، روغن زیتون و ریزمغذی های کمتری مصرف کنند.
افرادی که مواد غذایی فوق فرآوری شده ی بیشتری مصرف می کردند، به احتمال کمتری از رژیم غذایی سالم مدیترانه ای پیروی می کردند. در عوض، به میزان بیشتری چربی (اشباع شده و اشباع نشده)، سدیم، نوشیدنی های شیرین شده با قند، کلسترول، فست فود و گوشت فرآوری شده مصرف می کردند.
همچنین، نویسندگان مقاله متوجه شدند افرادی که بیشترمواد غذایی فوق فرآوری شده مصرف می کردند، به احتمال بیشتری دچار افسردگی می شدند؛ به خصوص افرادی که فعالیت فیزیکی کمتری داشته اند.
در نهایت، یافته ها نشان دادند که مصرف مواد غذایی فوق فرآوری شده با اضافه وزن، فشار خون بالا و میزان بالای مرگ و میر، مرتبط هستند.

منبع

 

بیشتر بخوانید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
آیا این مطلب را می پسندید؟
https://sepantazistapadana.co.ir/?p=32038
اشتراک گذاری:
واتساپتوییترفیسبوکپینترستلینکدین
ساره القری
دانشجوی زیست شناسی سلولی و مولکولی دانشگاه شهید بهشتی تهران عضو شورای مرکزی کانون محیط زیست دانشگاه شهید بهشتی تهران
مطالب بیشتر

نظرات

0 نظر در مورد ارتباط پیری زودرس با مواد غذایی فوق فرآوری شده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.