0
0

فواید و نحوه تولید کمپوست

113 بازدید
فواید و نحوه تولید کمپوست

کمپوست کردن روشی طبیعی برای بازیافت مواد غذایی خاص و ضایعات محصولات باغبانی است که فرصتی را برای مردم فراهم می آورد تا به محیط زیست کمک کنند و خاک را برای رشد گیاهان غنی سازی نمایند.
به گفته ی سازمان حفاظت از محیط زیست، پسماند مواد غذایی و ضایعات محصولات باغبانی بیش از ۲۸ درصد زباله ی موجود در خاک‌چال ها (زمین هایی برای دفن زباله) و اماکن سوزاندن زباله را تشکیل می دهد. با کمپوست کردن می توان مقدار دورریز غذا را کاهش داد.
همچنین کمپوست کردن نوعی خاک غنی شده به وجود می آورد که رشد گیاهان را بهبود می بخشد. این محصول نهایی که کمپوست یا گیاخاک نام دارد، تیره و مشابه خاک است و می توان از آن به عنوان کود گیاهی در حیاط و زمین کشاورزی استفاده کرد.
کمپوست کردن فواید مستقیم و غیرمستقیمی برای زمین، انسان و جانوران دارد. در این مقاله با این فواید آشنا می شوید.

فواید تولید کمپوست

بسیاری از مردم تصمیم می گیرند که برای حفظ سلامت خود و محیط زیست کمپوست تولید نمایند.
کمپوست به کاهش پسماند در خاک‌چال ها کمک می کند. به جای دور ریختن پسماند محصولات باغبانی و برخی از مواد غذایی خاص، می توان آن‌ها را کمپوست کرد. این کار سبب می شود که به صورت طبیعی به زمین بازگردند و زباله ی موجود در خاک‌چال ها کاهش یابد. علاوه بر این، باعث صرفه جویی در هزینه ی جمع آوری پسماند می شود.
استفاده از کمپوست، گیاخاک یا کود گیاهی میزان مواد مغذی خاک را افزایش می دهد.
به گفته ی سازمان حفاظت از محیط زیست، کمپوست کردن:

• متان را کاهش می دهد؛ متان یک گاز گلخانه است که از خاک‌چال ها حاصل می شود.
• نیاز به کود شیمیایی را از بین می برد یا کاهش می دهد.
• راندمان محصولات کشاورزی را افزایش می دهد.
• با بهبود خاک های بی کیفیت، به احیا کردن جنگل ها، تالاب ها و زیستگاه های مختلف کمک می کند.
• به احیا و بازیابی خاک آلوده به ضایعات پرخطر کمک می کند.
• به خاک قابلیت حفظ رطوبت می دهد در نتیجه نیاز به آبیاری کاهش می یابد.
• میزان کربن دی اکسید جو زمین را کاهش می دهد.
از آن جایی که کمپوست سلامت خاک را بهبود می بخشد و گازهای گلخانه ای را کاهش می دهد، می تواند فوایدی برای سلامت انسان نیز داشته باشد.

در یک مقاله آمده است که افزایش میزان کربن دی اکسید جو زمین، ممکن است منجر به کاهش روی در انسان شود. همچنین به کاهش مواد مغذی خاک اشاره نمود که منجر به کاهش مواد مغذی گیاهانی می شود که در آن کشت داده شده اند.
البته کمپوست کردن می تواند به صورت غیرمستقیم نیز برای سلامت انسان مفید باشد. استفاده از کمپوست در حیاط یا باغچه ی خانه، موجب افزایش راندمان محصول و تولید گیاهان سالم تری می شود.
کمپوست کردن رشد مواد غذایی سالم در خانه را افزایش می دهد و آن را به ثمر می رساند.
همچنین استفاده ی کمتر از آفت کش ها و کود های شیمیایی می تواند به نفع سلامت انسان باشد.
برخی شواهد حاکی از آن است که آفت کش ها ممکن است با سرطان ارتباط داشته باشد. برخی از کارشناسان بهداشت معتقدند که نیاز مبرمی به جایگزین های مناسبی برای این آفت کش ها وجود دارد زیرا بر سلامت انسان اثرات منفی دارند.
از آن جایی که کمپوست کردن نیاز به این مواد شیمیایی را کاهش می دهد، روشی مقرون به صرفه و سازگار با محیط زیست به حساب می آید که سلامت انسان و جانوران را بهبود می بخشد.

مواد لازم برای کمپوست

به گفته ی وزارت کشاورزی ایالات متحده ی آمریکا، کمپوست به ۴ ماده ی اصلی نیاز دارد:
ماده ی سبز (حاوی میزان بالایی از نیتروژن)
ماده ی قهوه ای (حاوی میزان بالایی از کربن)
رطوبت (آب)
اکسیژن (هوا)
این ترکیبات با هم شرایطی را برای باکتری ها، قارچ ها، کرم ها و دیگر ارگانیسم ها فراهم می آورد تا مواد آلی را تجزیه و به کمپوست تبدیل کنند.

ماده ی سبز

ماده ی سبز حاوی موادی آلی است که نیتروژن بالایی دارند و آمینواسیدها و پروتئین های لازم برای کمپوست را تأمین می کنند. ماده ی سبز شامل موارد زیر می شود:
• پسماند میوه و سبزیجات از جمله پوست میوه، هسته و دانه
• ته مانده و فیلتر قهوه
• کود حیوانات گیاهخوار مانند گاو، گوسفند و بز
• نان (نان پیتا، تورتیلا) و کورن فلکس
• برنج پخته شده و پاستا
• گیاهان دارویی و معطر و ادویه‌جات
• انواع آجیل و پوست آن‌ها
• پوست تخم مرغ (نه سفیده و زرده ی تخم مرغ)

ماده ی قهوه ای

ماده ی قهوه ای حاوی میزان بالایی از کربن است و شامل موارد زیر می شود:
برگ های مرده یا خشک
علف خشک و کاه
شاخه ی درختان
مقوا
خاک اره و خرده چوب (از اضافه کردن خاکستر هیزم های صنعتی و خاک زغال اجتناب نمایید)
خاکستر شومینه
تکه های روزنامه
اجزای مختلف گل
گیاهان خانگی
برگ چای و چای کیسه ای طبیعی
پرزهای ناشی از لباس های نخی

چه موادی را نباید کمپوست کرد؟

یک راه ساده برای به یاد داشتن مواردی که قابلیت تبدیل به کمپوست دارند، توجه به منشأ آن هاست.
مواد غذایی و دیگر محصولاتی را که منشأشان زمین است، می توان کمپوست کرد که شامل میوه، سبزیجات، غلات و ته مانده و دانه های آن‌ها می باشد.
موادی را که از زمین به دست نمی آید، نمی توان کمپوست کرد که شامل فرآورده های حیوانی، مواد غذایی چرب و مواردی می شود که از منابع غیرطبیعی به دست می آیند.
همچنین، مواد خاصی می تواند فرایند کمپوست را متوقف نماید یا ایجاد بیماری کند.
موارد زیر را کمپوست نکنید:
• گوشت، استخوان، چربی و پوست حیوانات
• ماست، شیر، پنیر، کره و سایر فرآورده های لبنی
• زرده و سفیده ی تخم مرغ
• کود های حاصل از حیوانات خانگی و گوشت‌خوار مانند سگ و گربه
• غذا های چرب و انواع روغن
• خاکستر ناشی از هیزم های صنعتی و خاک زغال
• خاک اره یا قطعه های چوبی که با مواد شیمیایی پردازش شده
• گیاهان یا شاخه های بیمار
سیر و پیاز ممکن است باعث دور راندن کرم های خاکی شود. به همین دلیل بسیاری از مردم آن‌ها را به کمپوست اضافه نمی کنند.

چگونه کمپوست تولید کنیم؟

روش های مختلفی برای تولید کمپوست، وجود دارد. به گفته ی وزارت کشاورزی ایالات متحده ی آمریکا، کمپوست کردن می تواند چند هفته الی چندین سال زمان ببرد. مدت زمان این فرایند به دمای محیط و مواد موجود در کمپوست بستگی دارد.
برخی نکات برای شروع تولید کمپوست عبارتند از:
• محلی را برای کمپوست انتخاب کنید. این محل می تواند یک سطل زباله، یک سطل پلاستیکی یا دردار و یا یک مخزن فلزی باشد.
• منافذی در دیواره و در انتهای سطل ایجاد کنید تا اکسیژن بتواند وارد شود.
• مکان مسطح، خشک و تاریکی را برای مخزن در نظر بگیرید. بسیاری از مردم مکانی را در نزدیکی حیاطشان در نظر می گیرند.
• مکانی که در نظر می گیرید باید نزدیک یک منبع آب (مانند شلنگ) باشد.
• در صورت لزوم مخزن را درون یک قفس یا سیم خاردار قرار دهید تا حیوانات وارد آن نشوند.
• در ابتدا به ازای هر لایه از ماده ی سبز، ۳ لایه ماده ی قهوه ای بریزید. سطل را با لایه های قهوه ای و سبز پر کنید.
• در صورت لزوم، قطعات بزرگ را تکه تکه کنید یا ببرید.
• با اضافه کردن یک لایه از ماده ی سبز، مقداری آب نیز به آن اضافه نمایید.
خاک کپه ی کمپوست را حداقل یک بار در هفته با بیل یا چنگال باغبانی زیر و رو کنید.
زمانی که کپه، مانند خاک، به صورت ذرات خشک قهوه ای تیره در بیاید یعنی کمپوست آماده است و می توان آن را در حیاط یا باغچه مورد استفاده قرار داد.
افرادی که نمی توانند در حیاط یا خانه ی خود کمپوست کنند، می توانند پسماند های خود را درون مخازن مخصوص کمپوست بریزند.
برخی از شهرها محل های مخصوصی برای دور ریختن موادی دارند که می توان از آن ها کمپوست تولید نمود.

نکاتی درباره ی کمپوست

کمپوست نباید بوی نامطبوع و تندی داشته باشد. اگر نکات زیر را در نظر داشته باشید می توانید کمپوست خوبی تولید کنید.
در صورتی که کپه ی کمپوست رطوبت بسیار زیاد و بوی ناخوشایندی داشته باشد، ماده ی قهوه ای بیشتری به آن اضافه نمایید و سپس با چنگال باغبانی یا بیل خاک را زیر و رو کنید تا در معرض اکسیژن قرار بگیرد.
در صورتی که کپه ی کمپوست بسیار خشک باشد و یا پوسیده به نظر نرسد، ماده ی سبز بیشتری را به همراه مقدار کمی آب به آن اضافه نمایید.
از اضافه کردن بیش از حد آب به همراه ماده ی سبز خودداری نمایید. کمپوست باید مرطوب باشد و نه خیس. میکروارگانیسم هایی که کمپوست را تجزیه می کنند، با آب زیاد شسته می شوند.

خلاصه ی مطلب

کمپوست کردن روشی طبیعی و بی ضرر برای کاهش پسماند خاک‌چال ها می باشد که می تواند به رشد گیاهان و محصولات زراعی کمک کند و با افزایش مواد مغذی سلامت خاک و کیفیت مواد غذایی را بهبود بخشد.
کمپوست کردن می تواند استفاده از آفت کش ها و کود های شیمیایی را کاهش دهد که اثرات مثبتی بر سلامت دارد.

واژه های کلیدی: کمپوست، پسماند، ضایعات، محیط زیست، کشاورزی، محصولات، گاز گلخانه ای، دی اکسید کربن

منبع

 

بیشتر بخوانید

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://sepantazistapadana.co.ir/?p=30771
اشتراک گذاری:
واتساپتوییترفیسبوکپینترستلینکدین
ساره القری
دانشجوی زیست شناسی سلولی و مولکولی دانشگاه شهید بهشتی تهران عضو شورای مرکزی کانون محیط زیست دانشگاه شهید بهشتی تهران
مطالب بیشتر

نظرات

0 نظر در مورد فواید و نحوه تولید کمپوست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.